N Unnaryd

Norra Unnaryd är en by belägen längs Nissastigen mitt emellan Jönköping och Gislaved och har ca 350 invånare. Ortsnamnet antas komma från det fornsvenska mansnamnet Unne, följt av ryd, vilket betyder ”röjning”, öppen plats. Norra Unnaryd är en mycket gammal ort med ängsmarker ända sedan kristi tid. Runt om orten finns det också ett 70-tal fornlämningar, vilka hälften är rösen av bronsålderstyp övriga domarringar och resta stenar från äldre järnåldern. Till Norra Unnaryd hör också den medeltida byn Remma, som är väl värd ett besök. Vid Vallgårda finns det en ödekyrkogård, bytomt och fossil åkermark till en helt övergiven kyrkby. Dessutom finns där ett gammalt sågverk med smedja vilka är nyrenoverade.
Kyrkan i Norra Unnaryd har anor från 1300-talet, men byggdes om och fick sin klockstapel på 1700-talet och totalrenoverades på 1960-talet. Tvärs över vägen från kyrkan ligger den så kallade ”Kyrkdammen” vars ursprungliga huvudsyfte var som branddamm, men som nu även används flitigt som bad-, fika- och festplats.
Ån Nissan flyter genom Norra Unnaryd och vid dess strand ligger Nissans Äventyr och Fiskecamp som lockar fiskesugna turister till byn. För den idrottsintresserade finns IK Wallgårdas fotbollslag med planer vackert belägna i Nissadalen; ett nyrenoverat, upplyst elljusspår; en tennisbana; en boulebana; en ishockeyplan och vackra vandringsleder. Då skogarna framåt hösten fylls med svamp och bär behöver man inte gå tomhänt hem från promenaderna. Från Norra Unnaryd är det inte hellre långt till Komosse med dess vandringsleder och skidspår, eller till Isabergs slalomsbackar och om du inte faller in i den sportiga kategorin kan kanske Gällstads utbud av affärer och fabriksförsäljning (däribland Lager 157) locka.sommar